8 zásad, jak pro svůj projekt získat investora

Jak sehnat investora pro svůj projekt? Jak se dostat ze zakleté fáze „potřebuji investora“ k tomu, že konečně začnete naplno podnikat? Máme pro vás 8 zásad, které vám pomůžou investora přesvědčit a získat.

1. Důkladně hledejte: Jak sehnat investora

Abyste mohli začít přemýšlet, jak získat investora a naklonit si ho na svou stranu, musíte nejdříve nějakého najít. Jenže kde hledat?

Konference, veletrhy a firemní akce

Na offline eventech dostanete skvělou příležitost k networkingu a poznávání zajímavých lidí z vašeho odvětví. To samé si uvědomují i investoři. Proto čas od času tyto akce navštěvují a hledají nadějné projekty, do kterých mohou investovat svůj kapitál.

Sociální sítě

Především LinkedIn je pro budování formálních vztahů ideální. Zároveň vám dává příležitost dozvědět se o investorovi něco víc. Kde studoval, jaké má zájmy, kterých projektů už se účastnil? Díky tomu si můžete vyhlédnout investora, který se hodí přímo pro váš projekt, a odvodit si, čím ho nejvíc zaujmete.

Internet

Zapátrejte na internetu. Objevíte nespočet možností, od podnikatelských inkubátorů po angel investory. Online svět vám dává příležitost dohledat si reference, doporučení i historii daných investorů, tak ji využijte.

O tom, kde všude můžete sehnat investora, se dočtete v článku s názvem Jak a kde hledat a najít investora a přivést svůj projekt k životu.

2. Jak získat investora, místo abyste ho ztratili? Neoslovujte každého

Největší chyba, kterou můžete udělat, je začít zběsile obepisovat všechny investory, na které narazíte. Tím docílíte jedině toho, že budete plýtvat časem – jak svým, tak investorů. Navíc investoři, kteří se mezi sebou většinou znají, si o vás navzájem řeknou a vy do budoucna ztratíte šanci investora získat.

3. Hledejte ve svém odvětví

Průzkum odvětví trhu, v němž podnikáte, je ideální cesta, jak sehnat investora, který bude pro váš projekt přínosem. Podnikáte v technologiích? Pak si najděte investora, kterého technologie zajímají, tudíž je rád podpoří, a který jim sám rozumí, takže vám zároveň bude cenným mentorem.

Tip: Potřebujete pomoci s obchodem, marketingem, technologiemi nebo financemi? Oslovte investory z Escalator Capital, kteří mají s těmito oblastmi mnohaleté zkušenosti.

4. Vytvořte poutavý pitch deck: Cesta, jak získat investora a doslova ho nadchnout

Pitch deck je něco jako krátká ukázka vašeho byznysu, která má za úkol investora zaujmout. Vytvořit poutavý pitch deck je ale vskutku oříšek. Když se vám to povede, sklidíte sladké ovoce: máte téměř 100% jistotu, že se z fáze „potřebuji investora“ dostanete mílovými skoky do fáze „mám investora a podnikám“. Co je na tvorbě pitch decku tak těžkého?

  • Musí být krátký, ale zároveň obsahovat co nejvíc informací.
  • Musí být zajímavý, ale zároveň seriózní.
  • Musí být jednoduchý a snadno pochopitelný, ale zároveň používat odborné termíny.

Jak vytvořit pitch deck, který investora osloví?

Vaše prezentace by měla obsahovat maximálně 15 slidů. Nesnažte se do ní zahrnout veškeré podrobnosti, raději zdůrazněte to nejdůležitější. Vysvětlete, proč je váš projekt přínosem, a ukažte jeho dosavadní výsledky. Sdělujte informace nejen textem, ale i vizuálně, a co můžete, to znázorněte grafem, tabulkou, mapou nebo diagramem. Používejte konkrétní čísla a přesně měřitelné hodnoty.

Více informací o tom, jak prezentovat svůj projekt před investory, se dočtete v článku 10 praktických tipů, jak napsat projekt a obhájit ho před investorem.

5. Za každou cenu mluvte pravdu

Nechoďte kolem horké kaše, nepřehánějte výsledky, nemlžte, neshazujte konkurenci a neříkejte polopravdy. K investorovi buďte od samého začátku upřímní. Pokud vám má dát své peníze a podpořit váš projekt, musí vám věřit. Tím, že vás přistihne při lži, v něm moc důvěry nevzbudíte.

6. Jak sehnat investora: Buďte uvolnění a sebejistí

Přešlapováním z místa na místo a zmateným koktáním investora nepřesvědčíte. Naopak ve vás musí vidět profesionálního byznysmena, který má jasnou hlavu, cílevědomé plány a pevnou vůli. Vystupujte sebejistě a dejte najevo, že víte, co děláte. Za žádnou cenu se však nad investora nepovyšujte.

7. Ukažte, že je váš projekt nepostradatelný

Do čeho by se vám lépe investovalo: do něčeho, co sami využijete, čemu věříte a v čem vidíte budoucnost, nebo do něčeho, o čem vlastně netušíte, k čemu to je? Investoři vám mnohem pravděpodobněji dají peníze, když se ztotožní s hodnotami vašeho projektu. Připravte si argumenty, proč je váš projekt potřeba, který významný problém pomáhá řešit a proč ho každý musí mít. Vlastně je to takový malý nácvik marketingu, který později použijete na zákazníky.

8. Mějte za sebou silný tým

Investoři jsou často týmoví hráči. Proto rádi uvidí, že za vámi stojí tým lidí, kteří jsou špička ve svém oboru. Nezaplňujte prázdná místa v týmu přáteli a členy rodiny jen proto, že zrovna nemáte zaměstnance a oni zrovna nemají práci. Spolupracovníky si pečlivě vybírejte a investorovi ukažte, že každý jeden člen týmu je v něm z nějakého důvodu.

„Investování je především o lidech, až pak o číslech a technologii.“

– František Zeman, Matěj Turek, Honza Skovajsa

Sdílet:

Více novinek

Spoluzakladatel Eskalator Capital Jan Skovajsa

Představujeme investory: Jan Skovajsa

Escalator Capital je investiční platforma, která vznikla spojením tří přátel. Díky vzájemné spolupráci se podařilo rozjet několik startupových projektů – včetně dnes již velice úspěšné

Investice do myTimi

Případová studie: Outsourcing a myTimi

Soustřeďte se jen na ty činnosti, ve kterých jste skutečně nejlepší, a vše ostatní outsourcujte. Taková je hlavní myšlenka myTimi, se kterou my naprosto souzníme.