10 praktických tipů, jak napsat projekt a obhájit ho před investorem

jak-napsat-projekt

Na jeden projekt, který se investoři rozhodnou podpořit, padne v průměru 120 dalších, které si nevybrali. A není divu – musí si pečlivě rozmyslet, do čeho své peníze investují. Existuje ale několik zaručených triků, jak svůj projekt napsat a před investorem úspěšně obhájit. V dnešním článku vám prozradíme, jak na to.

1. Jak napsat a obhájit projekt? Oslovte správného investora

Možností, jak najít investora, je hned několik. Vy byste si ale měli rozmyslet, kterého oslovíte. Vyberte si investora, který se specializuje na vaše odvětví, má potřebné znalosti, které vám pomůžou váš projekt rozvinout, a dává otevřeně najevo ochotu investovat do dalších projektů. Tím svou šanci, že před ním projekt obhájíte, zvýšíte o desítky procent.

2. Jak napsat projekt, který zaujme na první dobrou: Ukažte výsledky

Hledáte způsob, jak zahájit řeč a uvést svůj projekt? Pak vězte, že na čísla, grafy a statistiky investoři slyší velmi dobře. Už během prvních pár vteřin byste investory měli přesvědčit o tom, že se jim podporování vašeho projektu vyplatí. A jak jinak to dokázat než ukázáním výsledků, kterých jste dosáhli?

3. Začněte stručně, jasně a transparentně

Chodit okolo horké kaše nemá smysl. Než se pustíte do detailnějšího popisování vašeho nápadu nebo spoluzakladatelů, jasně a přehledně uveďte hlavní fakta o projektu: co, kdo, kdy, kde, proč, jak a za kolik.

  • Co: Co je hlavní myšlenkou projektu?
  • Kdo: Proč zrovna vy máte předpoklady k tomu, aby byl váš projekt úspěšný? Kdo jsou vaši obchodní partneři a jaké mají v rámci projektu zodpovědnosti?
  • Kdy: Jaký je časový plán projektu a kdy splníte jednotlivé milníky?
  • Kde: Na jakém území chcete projekt uskutečnit? Kde se nachází vaše cílová skupina? Plánujete působit i na mezinárodním trhu?
  • Proč: Proč je váš projekt potřeba? Který problém nebo potřebu řeší?
  • Jak: Jaké jsou cíle projektu a jak se vám je podaří splnit?
  • Za kolik: Jaké budou náklady a zisky? Jaká je vaše momentální finanční situace? Kolik peněz od investora potřebujete?

Na tyto otázky odpovězte v samotném úvodu dokumentu – buď několika stručnými větami, které na následujících stránkách rozvedete, nebo formou přehledné tabulky.

Tip: V některých případech si investor vyžádá takzvaný pitch deck – jedná se o prezentaci, která má za úkol představit vaše podnikání a zaujmout investora. Právě do něj byste měli tyto informace zahrnout.

4. Definujte cíle, které jsou SMART

Jistě, cílem projektu může být cokoli. Investory však mnohem snáz přesvědčíte, když jim předestřete cíle, které jsou SMART. Co to znamená? Zkratka SMART je pomůcka, jak si zapamatovat, že cíle musí být:

  • S (specific): specifické a přesně definované,
  • M (measurable): měřitelné, kvantifikované, uvedené v konkrétních číslech,
  • A (achievable): dosažitelné,
  • R (relevant): relevantní pro váš projekt a odvětví,
  • T (time-framed): časově ohraničené.

Správně definovaným cílem je pak například: Do 31. 12. 2020 chceme zvýšit obrat společnosti o 5 %.

5. Nešetřete (podstatnými) detaily

Mnoho projektů selhává na tom, že vytyčí, jaké jsou jejich cíle, ale už zapomenou vysvětlit, jak jich vlastně chtějí dosáhnout. Vše, co je pro váš projekt relevantní, a mohlo by to tudíž zajímat i investora, uveďte. Používejte konkrétní čísla a přesné termíny. Naopak úplně vypusťte „vatové fráze“ a informace, které jsou pro projekt nepodstatné.

6. Text strukturujte

Nikdo se nechce utápět v dlouhých stránkách nečleněného a monotónního textu – ani investoři. Pokud si lámete hlavu, jak napsat projekt, který se dobře čte, odpověď je snadná: text strukturujte a formátujte. Používejte nadpisy, odstavce, tabulky, odrážky, mapy, grafy a relevantní obrázky. Nejdůležitější místa textu můžete zvýraznit. Ale pozor, s grafickými prvky, barvami a velikostmi písma to nepřehánějte. Text by měl stále působit seriózně a profesionálně.

7. Jak napsat projekt, kterému se dá věřit: Identifikujte rizika

Dejte najevo, že si jste vědomi rizik, a ukažte, že jste na ně připravení. Proveďte analýzu rizik a dodejte návrhy, jak jim předejít. Investorům ukážete, že víte, do čeho jdete, a byznys nepodceňujete.

8. Návrh projektu důkladně propočítejte

Už spoustukrát se stalo, že celý projekt ztroskotal na jedné zásadní chybě – špatných počtech. Náklady, zisky a obecně všechna čísla, která uvádíte, si několikrát přepočítejte. Jakmile před investory, kteří vám mají poskytnout své finance, uděláte chybu v matematice, ztratíte veškerou kredibilitu.

9. Ukažte, že jste o krok napřed před konkurencí

Proveďte analýzu trhu a konkurence. Demonstrujte svou konkurenční výhodu. V čem jste lepší? Čím se váš projekt odlišuje od konkurence? Dobře zformulované prodejní argumenty vyvolají zájem nejen u zákazníků, ale v této fázi především u investorů.

10. Jak napsat projekt na míru investorovi

Zdůvodněte, proč jste s projektem oslovili právě daného investora. Které jeho schopnosti a zkušenosti jsou pro váš projekt zásadní? Co z investování do vašeho nápadu bude mít? Proč by se měl chtít zapojit právě on? Tím, že nabídku personalizujete, dosáhnete mnohem lepších výsledků.

Koho s projektem oslovit?

Už máte napsaný projekt i s detailním plánem, ale nevíte, na kterého investora se obrátit? Investoři z Eskalator Capital mají bohaté zkušenosti v oblasti marketingu, obchodu, technologií, financí i strategického plánování. A co víc: O své zkušenosti se s vámi rádi podělí. Všichni za sebou mají vlastní úspěšné projekty a už několik let pomáhají firmám a startupům uspět ve světě byznysu. Nezískáte s nimi jen investora, ale především partnera pro své podnikání. Přečtěte si, jak pracují, a ukažte jim svůj projekt.

Sdílet:

Více novinek

Spoluzakladatel Eskalator Capital Jan Skovajsa

Představujeme investory: Jan Skovajsa

Escalator Capital je investiční platforma, která vznikla spojením tří přátel. Díky vzájemné spolupráci se podařilo rozjet několik startupových projektů – včetně dnes již velice úspěšné

Investice do myTimi

Případová studie: Outsourcing a myTimi

Soustřeďte se jen na ty činnosti, ve kterých jste skutečně nejlepší, a vše ostatní outsourcujte. Taková je hlavní myšlenka myTimi, se kterou my naprosto souzníme.