5 trendů v podnikání v krizi 2020 a po ní

Tipy, jak podnikat v krizi.

Přestaňte odkládat start svého podnikání na další a další rok a vrhněte se na to. Ano, podnikat se dá i v krizi. Pokud se přizpůsobíte novému spotřebitelskému chování a obecným trendům, můžete z krize dokonce těžit. Proč může být krize ideální příležitostí pro nastartování byznysu a jaké trendy v podnikání se současnou krizí přichází?

Podnikání v krizi jako příležitost

Proč může být krize ideálním časem pro začátek podnikání? Například proto, že vaši konkurenti jsou méně početní a oslabení. Pro některé podniky byla krize fatální a zůstalo po nich prázdné místo na trhu, jiné se stále drží, ale pro samé starosti s přežitím pravděpodobně nevkládají moc úsilí do inovací a pružného reagování na konkurenci. A to je příležitost pro vás se uchytit, a navíc získat konkurenční výhodu.

Kromě toho podnikání v krizi přináší také větší výběr talentů. Nezaměstnanost roste a cena kvalifikované pracovní síly naopak klesá. Výsledek? Můžete si dovolit talentovanější lidi, se kterými budete tvořit kvalitnější produkt. Při podnikání v krizi zaplatíte méně například i za marketing. Budování značky je tak dostupné i pro menší podniky s nižším rozpočtem pro reklamu.

5 trendů v podnikání v krizi 2020 a po ní

Ať už chcete nastartovat nový byznys, nebo vylepšit ten stávající, jaké trendy v podnikání byste rozhodně měli následovat v současné krizi a po ní?

1) E-commerce teď, nebo bude pozdě

Současná krize urychlila již probíhající změnu spotřebitelského chování směrem k online nákupům. Nakupování na internetu je dnes samozřejmostí i pro mnohé seniory, a proto se ani vy neobejdete bez přehledného e-shopu. Tento trend v podnikání není žádnou horkou novinkou, ale spíše poslední výzvou pro ty, kteří stále zůstávají v offlinu.

Tip: S přechodem do on-linu vám může pomoci jeden z námi podporovaných projektů, myTimi. Přečtěte si případovou studii o naší spolupráci.

2) Dbejte na udržitelnost a ekologii

Udržitelnost a ekologický přístup je nejen správnou cestou vpřed, ale také velkým trendem v podnikání. Promítnout ho přitom můžete téměř do jakékoliv oblasti. Jako maloobchodník zahrňte do nabídky lokální produkty s BIO certifikací. Jako obchodní ředitel zaveďte kancelář bez papíru. Jako majitel donáškové služby zařaďte do vozového parku hybridní automobily. Následování tohoto trendu dodá vašemu podnikání přidanou hodnotu a přiláká nové zákazníky.

3) Zaujměte mladé publikum

Generace, které nezažily život před internetem, se pomalu ale jistě stávají významnou spotřebitelskou skupinou. Jedním ze současných trendů v podnikání je proto digitalizace, a to nejen ve formě e-shopu. Nejspíš už se neobejdete bez online marketingu a efektivního využívání sociálních sítí. A tím nemyslíme jen Facebook. Instagram, YouTube nebo TikTok bude taky potřeba.

Tip: Vyzkoušejte influence marketing díky projektu Elite Bloggers, který jsme podpořili.

4) Využívejte umělou inteligenci

Chytré technologie představují budoucnost, pokud s nimi dokážete správně naložit a uspět mezi konkurencí řady různých nápadů. Soustřeďte se na praktická řešení skutečných problémů. Svoje řešení pak případně budete schopni prodat i ostatním podnikům.

Tip: Se zajímavou technologickou inovací přišla například skupina SingageOS. Rádi jsme jejich projekt podpořili.

5) Přejděte do cloudu

Cloudové řešení je dlouhodobým trendem v podnikání, který ale v současné krizi oceníte víc než kdy předtím. Důvodem jsou náklady za vlastní firemní infrastrukturu, které díky němu ušetříte, a možnost pružného reagování na změny.

Podnikání v krizi: Jak a v čem začít podnikat

I když je zde mnoho příležitostí, jak využít krizi ve svůj prospěch, buďte rozvážní. Úspěšnému podnikání v krizi musí předcházet pečlivé analýzy a plánování. Náš článek na blogu vám pomůže s vytvořením bezchybného finančního plánu. Obzvlášť se pak zaměřte na analýzu spotřebitelského chování, které nyní prochází velkými změnami, a zohledněte trendy v podnikání, o kterých jsme psali výše.

Suma sumárum, v čem dnes začít podnikat? Jako perspektivní pro podnikání v současné krizi a po ní se jeví oblast IT, umělé inteligence a online služeb všeho druhu od zábavy, přes komunikaci, po vzdělávání. Dále by se vaše podnikání mohlo soustředit na donáškové služby, zdravotní a pečovatelské služby či osobní coaching.

Podnikání v krizi: Najděte si partnera pro podnikání

Máte podnikatelský záměr, ale chybí vám finance? Pak se obraťte na Eskalator Capital.  Eskalator je český investor, který vám poskytne finanční prostředky již v rané fázi, a kromě toho přinese do vašeho podnikání také cenné know-how v mnoha oblastech.

Sdílet:

Více novinek

Spoluzakladatel Eskalator Capital Jan Skovajsa

Představujeme investory: Jan Skovajsa

Escalator Capital je investiční platforma, která vznikla spojením tří přátel. Díky vzájemné spolupráci se podařilo rozjet několik startupových projektů – včetně dnes již velice úspěšné

Investice do myTimi

Případová studie: Outsourcing a myTimi

Soustřeďte se jen na ty činnosti, ve kterých jste skutečně nejlepší, a vše ostatní outsourcujte. Taková je hlavní myšlenka myTimi, se kterou my naprosto souzníme.