Business angel: Jaká je jeho role v podniku?

jednání s business angelem

Máte nápad, máte plán, ale nemáte prostředky? Nezoufejte, je to ta lepší možnost. Pokud vaše podnikání totiž opravdu má potenciál, pravděpodobnost, že si najde svého investora, je vysoká. Jedním z možných investorů je takzvaný business angel. O co se jedná, jaká je jeho role a jak jej oslovit? To vše se dozvíte v tomto článku.

Kdo to business angel je

Business angel je individuální investor, který poskytuje kapitál do zakládání perspektivních startupů. K podniku přistupuje v počáteční tzv. seed či pre-seed fázi. Skrze investici získává podíl ve společnosti spolu s tzv. exit venture plánem, neboli plánem na budoucí odkoupení investovaného podílu.

Motivace pro investování jsou business angels přirozeně různorodé. Většinou však mají za cíl finanční růst, diverzifikaci portfolia, ale také ego – mnoho andělských investorů motivuje nový druh osobní či společenské výzvy a možnost uplatnění profesních zkušeností. 

Přečtěte si také: 10 praktických tipů, jak napsat projekt a obhájit ho před investorem

Jaká je role andělského investora? 

Business angel finančně podporuje startupy

Pokud začínáte podnikat a nemáte prozatím finančně příliš ambiciózní plány, pravděpodobně se s prosbou o investice obrátíte na své blízké – rodinu a přátele. Pokud jsou vaše ambice vyšší či již máte prokazatelnou revenue, nejspíš zvažujete možnost investičních projektů či venture kapitálových fondů. 

Andělští investoři výší nabízených investic zaplňují mezeru někde mezi rodinou a fondy. Narozdíl do fondů investují do firem na naprostém počátku jejich růstu. Investované částky se pohybují zhruba v průměru 2 až 3 milionů korun. Nejnižší činí stovky tisíc, maximální pak zhruba 7 milionů. Pro začínající startup bez dosavadní revenue jsou andělští investoři ideální možností.

Andělský investor poskytuje své know-how

Role business anděla však zpravidla neleží pouze v poskytnutí financí. Andělé propůjčují začínajícím firmám také své know-how, obchodní i manažerské zkušenosti a zároveň i kontakty na další strategické partnery. Jedná se tedy o osoby, které vám (pro vaše dobro) budou do práce hodně mluvit. 

Role podnikových andělů je tak velice specifická. Andělští investoři se podílí na chodu firmy skrze své rady a kontakty. Nestávají se ale součástí společnosti

Součástí spolupráce je exit plán 

Protože většina andělských investorů vkládá do podniku peníze za účelem zisku, součástí uzavření spolupráce je tzv. exitový plán. Business angels očekávají poměrně vysokou návratnost vloženého kapitálu, zhruba 20 až 30 %. Investiční vstup je omezen na předem stanovené období, na jehož konci dojde k prodeji stanoveného podílu. Podle českých statistik tuzemští andělští investoři preferují prodej strategickému partnerovi

Kde business angela najdu? 

Už se nemůžete dočkat, až pro svůj startup najdete anděla a jediné, co vás teď zajímá, je kde? Hledání andělských investorů představuje jednu z největších nevýhod. Až 45 % business angels se totiž nijak veřejně neprezentuje a nechávají se oslovit pouze na základě networkingu či osobních kontaktů. 

V současnosti však v Česku již existují sdružení spojující některé andělské investory do skupin. Mezi ty nejznámější patří např. platforma Busyman.cz, Garage Angels Czech či Czech Business Angel Association (CBAA). 

Jak andělského investora zaujmout?

Investice do startupů v počáteční fázi představují pro investory velice rizikovou činnost. Nejvíce cílenou oblastí jsou tak technologie, internet a e-commerce, které jsou v současnosti prokazatelně perspektivní. 

Většina andělských investorů se pak zajímá nejvíce o osobu podnikatele, příp. fungování týmu, nastavení business modelu (zda jsou proveditelné, replikovatelné do zahraničí apod.), potenciál či inovativnost produktu (nakolik řeší reálnou potřebu zákazníků) a nakonec i finanční čísla a další ukazatele. 

Pokud si jste jistí, že andělský investor je to, co váš startup potřebuje, určitě se vyplatí to zkusit. Aby mohl startup business angely oslovit, je důležité si svého potenciálního investora správně vybrat. Následně přichází na řadu dobře vytvořený Pitch deck a forecast, tedy srozumitelná prezentace vašeho projektu a jeho cílů. 

Kam dál? Přečtěte si také: Jak a kde hledat investora a přivést svůj projekt k životu.

Sdílet:

Více novinek

Spoluzakladatel Eskalator Capital Jan Skovajsa

Představujeme investory: Jan Skovajsa

Escalator Capital je investiční platforma, která vznikla spojením tří přátel. Díky vzájemné spolupráci se podařilo rozjet několik startupových projektů – včetně dnes již velice úspěšné

Investice do myTimi

Případová studie: Outsourcing a myTimi

Soustřeďte se jen na ty činnosti, ve kterých jste skutečně nejlepší, a vše ostatní outsourcujte. Taková je hlavní myšlenka myTimi, se kterou my naprosto souzníme.