Jak a kde hledat a najít investora a přivést svůj projekt k životu

Kde-hledat-investora

Mít dobrý nápad bohužel nestačí. Většina nadějných projektů skončí, ještě než pořádně začnou, a důvod je jednoduchý: chybí jim peníze. Najít investora pro svůj projekt je ale mnohem jednodušší, než se může vzdát – jediné, co k tomu potřebujete, je pevná vůle a internet. Máme pro vás 7 tipů, kde hledat investora pro svůj projekt a úspěšně ho najít.

1. Kde hledat investora, když ne na konferencích?

Kde jinde najdete takovou koncentraci podnikatelů, dodavatelů, investorů i zákazníků jako na veletrhu nebo oborové konferenci? Podobné akce jsou ideálním místem pro networking a vyplatit se vám můžou i při hledání investora. Nemusíte jen pasivně čekat, až na konferenci některého potkáte – ptejte se ostatních firem, kde investici do podnikání sehnaly ony. S trochou štěstí vám na investora předají kontakt, nebo vás rovnou propojí. Jediné úskalí je, že touto cestou se seznámíte s dalšími podnikateli z vašeho oboru, ne nutně však s investory.

2. Místem, kde hledat investora, můžou být i sociální sítě

Investory můžete potkat i v online světě. K tomu výborně poslouží sociální síť LinkedIn, na níž se sdružují profesionálové z nejrůznějších oborů. Sledujte na nich investory a snažte se vypozorovat, jací jsou, co je zajímá a jaké projekty podporují. Ty, u nichž vycítíte šanci, se nebojte oslovit. Neztrácejte čas náhodným oslovováním investorů nebo voláním někomu, kdo se soustředí na úplně jiné odvětví trhu.

3. Najděte ve svém okolí podnikatelský inkubátor

Vaším investorem může být i podnikatelský inkubátor. Jedná se o instituci, kterou ve většině případů zřídil kraj nebo město a která je přidružená k vysoké škole. Podnikatelský inkubátor pomáhá projektům v úplném začátku. Sice vám neposkytne finanční prostředky, ale pomůže jinými způsoby – poradí se školením zaměstnanců, předá užitečné kontakty nebo třeba poskytne kancelářské prostory.

4. Kde hledat investora: Prozkoumejte evropské dotace

Věříte, že je váš projekt inovační a přínosný pro společnost? V tom případě by vám mohla pomoci Evropská unie. Ta spolu se státem a jednotlivými ministerstvy vypisuje operační programy – tematické celky, které budou podporovány dotacemi. Příkladem takového celku je třeba životní prostředí. Každému programu je přidělen cíl a rozpočet a ministerstvo určuje podmínky pro získání dotace. Kdokoli pak může o dotaci podat žádost. Nevýhodou je však složitá a zdlouhavá byrokracie, omezený rozpočet a nutnost splnit veškeré podmínky dané ministerstvem.

5. Vyzkoušejte venture kapitál

Venture kapitál je častá, ale také poměrně nevýhodná cesta, jak svůj projekt zafinancovat. Investoři venture kapitálu vám poskytnou peníze na podnikání, vy jim na oplátku přenecháte procentuální podíl ze zisku. Tito investoři často zasahují až v pozdějších fázích projektu, kdy je výrazně snížené riziko neúspěchu, a za svůj kapitál požadují vysoké podíly.

6. Kde hledat investora? Zapátrejte v síti angel investorů

Výhodnější verzí venture kapitálu jsou takzvaní angel investoři. Ti od vás odkoupí podíl firmy a poté s vámi spolupracují na rozvíjení podniku. Mají kontakty a zkušenosti, předávají vám své know-how a po čase svůj podíl opět prodají. Angel investoři se v některých případech sdružují do sítě angel investorů – skupiny více investorů, která oproti jednotlivcům dokáže nabídnout vyšší kapitál, více zkušeností, širší pole specializace a více kontaktů.

TIP NA ZÁVĚR: Nehledejte investora, ale partnera pro svůj byznys

Pokud přemýšlíte, kde hledat investora, zamyslete se především nad tím, co od jeho pomoci očekáváte. Hledejte někoho, kdo pro vás bude přínosem a pomůže vám nejen se zafinancováním projektu, ale také s jeho rozvojem.

Najít investora je snadné, přesvědčit ho už je však docela jiná záležitost. Přečtěte si, jak napsat svůj projekt a obhájit ho před investorem.

Sdílet:

Více novinek

Spoluzakladatel Eskalator Capital Jan Skovajsa

Představujeme investory: Jan Skovajsa

Escalator Capital je investiční platforma, která vznikla spojením tří přátel. Díky vzájemné spolupráci se podařilo rozjet několik startupových projektů – včetně dnes již velice úspěšné

Investice do myTimi

Případová studie: Outsourcing a myTimi

Soustřeďte se jen na ty činnosti, ve kterých jste skutečně nejlepší, a vše ostatní outsourcujte. Taková je hlavní myšlenka myTimi, se kterou my naprosto souzníme.