Představujeme investory: Jan Skovajsa

Spoluzakladatel Eskalator Capital Jan Skovajsa

Escalator Capital je investiční platforma, která vznikla spojením tří přátel. Díky vzájemné spolupráci se podařilo rozjet několik startupových projektů – včetně dnes již velice úspěšné společnosti myTimi. V tomto blogovém seriálu vám postupně představíme naše tři hlavní investory, bez nichž by Escalator Capital nemohl existovat. Začínáme CEO a spolumajitelem firmy myTimi, Honzou Skovajsou.

Umění prioritizovat

Jan Skovajsa si umí vážit času – to je pravděpodobně první informace, kterou o něm kdekoliv najdete. A je to pravda. Zejména díky této jeho schopnosti vznikla před čtyřmi roky myšlenka myTimi. 

Honza vystudoval VŠFS se zaměřením na podnikovou ekonomiku a management a následně získal manažerské zkušenosti ve firmě Holmes Place, kde řídil více než 140 zaměstnanců. Už v rámci tohoto zaměstnání se opakovaně setkával s tématem efektivity: jak nejlépe využít čas, náklady či know how? A řešení se objevovalo na stále stejném místě – v umění delegovat a prioritizovat. 

Podle Honzy nápad dozrál ve chvíli, kdy musel trávit několik hodin na úřadě a vypořádávat se s unavenými a nepříjemnými pracovníky. Tato nevinná událost měla za následek vznik revoluční myšlenky. Co kdyby umění delegovat bylo možné rozšířit i mimo firemní prostředí? A tak bylo myTimi na světě.

Obchodování s časem

Společnost myTimi vznikla jako služba virtuální asistence orientovaná na B2C zákazníky. Náplň asistentů spočívala v plnění širokého spektra každodenních stereotypních činností: pochůzek po úřadě, insolvenčních procesů či shánění lístků, letenek a zájezdů. Cílená byla na lidi, kteří si stejně jako Honza vážili svého času a chtěli jej trávit plnohodnotným způsobem. Nač čekat na úřadě, když můžete být se svými blízkými nebo třeba hrát fotbal?

Vznik startupu myTimi proběhl díky financování investorského tria – Honzy Skovajsy, zakladatele Algotechu Františka Zemana a zakladatele služby Trisbee Matěje Turka. myTimi tak předznamenalo budoucnost Escalator Capital. 

Přechod myTimi k B2B

Během následujících let firma prodělala několik změn. Díky finančnímu úspěchu započal proces plánování rozšíření firmy do zahraničí a zejména pak rozšíření poskytovaných služeb – přechod k B2B zákazníkovi. Ukázalo se, že delegovat nepotřebují jen lidé, ale zejména celé společnosti. 

V současnosti tak firma poskytuje outsourcing marketingových a obchodních služeb. Klienti díky outsourcování mohou finanční prostředky i zaměstnaneckou sílu využít jinde a dochází k obrovskému zefektivnění firemních procesů. Zkrátka a jednoduše – systém, který fungoval na B2C platformě, se rozšířil na B2B. Díky této změně firma vyrostla jen za první půlrok o 300 %.

Jaké jsou hodnoty Jana Skovajsy?

Honza si zakládá na důvěryhodnosti svého podnikání. Své hodnoty shrnuje slovy: transparentnost, efektivita a férovost. Jinak řečeno: (1) klient vždy ví, za co platí, (2) vždy platí pouze za to, co skutečně využije a (3) pokud není spokojený, neplatí. A na tom stojí celý úspěch jeho businessu.

V rámci investic Jan Skovajsa rád riskuje, pokud vidí jasný potenciál. Nejvíce ho zajímá oblast marketingu, obchodu a spojení technologií a lidí. V podnikání podle něj neexistuje univerzální vhodná chvíle, kdy začít. U současných potenciálních podnikatelů opakovaně vidí chybu v tom, že čekají, až budou mít dostatek zkušeností a neuvědomují si, že zkušenosti přichází až s praxí.

Protože fandí férovému podnikání, je zároveň majitelem společnosti Bezpohledávek s.r.o., která pomáhá firmám s vymáháním pohledávek.

A co s tím volným časem?

Jan Skovajsa je vášnivým value investorem na burze, ale hlavně miluje cestování. Podle jeho slov pracuje, aby mohl cestovat. A jeho soukromé plány jsou jednoznačně stejně ambiciózní, jako ty profesní – chtěl by prý vidět úplně všechno, co je na světě zajímavé. Už od svých 22 let se se svou manželkou snaží tento plán plnit, ročně se prý vydají až na tři výpravy. Spoustu si toho můžete přečíst i na jeho blogu o cestování Next Level of Travel.

Sdílet:

Více novinek

Investice do myTimi

Případová studie: Outsourcing a myTimi

Soustřeďte se jen na ty činnosti, ve kterých jste skutečně nejlepší, a vše ostatní outsourcujte. Taková je hlavní myšlenka myTimi, se kterou my naprosto souzníme.