11 nejlepších nápadů na podnikání v roce 2020

11-nejlepších-nápadů-na-podnikání-v-roce-2020

Máte podnikatelské dovednosti, chcete založit firmu, ale schází vám nápad? V dnešní době se naštěstí nemusíte trápit dlouhými měsíci přemýšlení – rychle a jednoduše najdete nápady na podnikání na internetu. Které jsou ty nejlepší?

Nejlepší nápady na podnikání, které vzdělává

Vzdělání, seberozvoj a budování soft skills i hard skills nabírá na popularitě. Lidé se chtějí blýsknout v životopisu dobře vypadajícími kurzy a firmy vyžadují kvalitní vzdělání pro své zaměstnance. Svezte se na vlně trendu a začněte vzdělávat.

1. Firemní vzdělávání

Jaká je situace na trhu?
Firmy si začínají uvědomovat, že vzdělání je zásadní, a do kurzů pro své zaměstnance investují desetitisíce. V mnohých případech ale zaměstnanci musí navštěvovat veřejné vzdělávací instituty, které se místo praxe zaměřují na teorii. Přínos takového kurzu je pak mnohem nižší, než jaký je jeho potenciál.

Co z toho plyne pro vás?
Firmy potřebují někoho, kdo jim nabídne kurzy zaměřené na praktické rady a zkušenosti. Sestavte tým expertů a začněte podnikat na poli firemního vzdělávání. Co je nejvíc potřeba? Počítačové znalosti, cizí jazyky nebo třeba rozvoj komunikačních dovedností. Prodat ale můžete cokoli, od zkušeností s programováním po tipy k time managementu.

2. E-learningová platforma

Jaká je situace na trhu?
Lidé prahnou po vzdělání. Dostat se k dobrému kurzu je ale někdy oříšek. Známé e-learningové platformy jsou příliš obecně zaměřené a individuální specializované kurzy zase příliš drahé.

Co z toho plyne pro vás?
Chopte se příležitosti a založte oborovou e-learningovou platformu, která obsahuje pouze kurzy z daného odvětví. Můžete vytvářet systém referencí, umožnit diskusní fóra a platbu založit třeba na měsíčním předplatném.

Nápady k podnikání, když chcete prorazit ve světě technologií

Láká vás dynamický svět technologií a inovací? Máme pro vás nápady k podnikání, za které by se nemusel stydět ani Steve Jobs.

3. Tvorba mobilních aplikací na klíč

Jaká je situace na trhu?
Marketing se přesouvá z offline světa do online, zákazníci vyměňují počítače za mobily. To si uvědomují i různé obchody a výrobci, kterým se teď naskýtá nová, zatím příliš nevyužitá příležitost: oslovit zákazníky přes mobilní aplikace. Řadě firem však chybí specializovaní zaměstnanci v podobě programátorů a online marketérů.

Co z toho plyne pro vás?
Využijte příležitost, sestavte tým programátorů, obchodníků, marketérů a grafiků a pusťte se do tvorby mobilních aplikací na klíč.

4. Personalizovaný překladatelský software

Jaká je situace na trhu?
Podnikání se globalizuje, firmy expandují na zahraniční trhy a texty je potřeba překládat do více a více jazyků. Firmy mají na výběr buď jednotlivé překladatele, nebo překladatelské agentury. Ani jedno z těchto řešení však není vyhovující a na trhu vzniká významná mezera. Pro některé firmy jsou překladatelské agentury příliš drahé, jiné zase nechtějí svěřit přísně tajná data třetí straně ani překladatelskému softwaru na bázi cloudu.

Co z toho plyne pro vás?
Řešením jsou personalizované překladatelské softwary pro jednotlivé firmy, které obsahují specializovanou terminologickou databázi, inteligentní segmentaci textu, vysoké zabezpečení dat, chytrou funkci strojového překladu a automatickou QA. Firem, které by se na české scéně zabývaly touto problematikou, je jako šafránu. Díky tomu pro vás vzniká skvělá příležitost spojit lingvistiku s technologiemi a začít podnikat.

5. Platforma pro firemní online komunikaci

Jaká je situace na trhu?
Komunikace v dobách koronaviru se stala řadě firem osudnou. Zaměstnanci neovládají složité technologie a online komunikační systémy nefungují, protože jsou přetížené.

Co z toho plyne pro vás?
Využijte příležitost a pusťte se do vyvíjení jednoduchého a dostupného systému, který umožní firmám fungovat i z domova. Potřebujete zprovoznit chat, videohovory, sdílení obrazovek nebo třeba přenos souborů. Bonusem navíc je pak propojení firemní komunikace s projektovým plánováním.

6. Chytré technologie

Jaká je situace na trhu?
Chytré počítače, mobily, televize a ledničky už nám nestačí – chceme mít technologie neustále po ruce. Proto svou chvíli slávy zažívají chytré náramky a hodinky. Problém s nimi v některých případech nastává, když se setkají s módním vkusem. Někteří by totiž raději sáhli po jemnějším a elegantnějším doplňku, než jsou hodinky, které často bývají robustní, černé a vyrobené z gumě podobných materiálů.

Co z toho plyne pro vás?
Zkuste zakomponovat technologie do elegantnějších řešení, než jsou robustní fitness náramky. Fantazii se meze nekladou. Podaří se vám vyrobit chytrý přívěsek na krk nebo třeba chytrý prstýnek?

Nápady na podnikání 2020: Udržitelnost je in

Trh se neustále přizpůsobuje trendům a rychle se měnící situaci. A trendem posledních několika let se stala právě udržitelnost. Volají po ní nejen koncoví zákazníci, ale i firmy a státní subjekty. Pro které nápady k podnikání je na trhu ještě místo?

7. Udržitelná módní značka

Jaká je situace na trhu?
Velké módní řetězce ztrácejí popularitu. Zákazníci si začínají uvědomovat, že většina běžně dostupného oblečení je vyráběná nekvalitně, neekologicky a neeticky. O slovo se hlásí pomalá móda. Kamenných prodejen nabízejících oblečení v bio a fair trade kvalitě je ale poskrovnu, a tak zákazníci, přestože by třeba rádi nakoupili raději kvalitně, nemají kde.

Co z toho plyne pro vás?
Udržitelných módních značek existuje v České republice několik, jen málo se jich však dostalo k široké veřejnosti. Proto se při zakládání firmy s udržitelnou módou musíte postarat především o skvělý sales a marketing.

8. Zelená energie

Jaká je situace na trhu?
Média rozebírají ekologickou situaci na každé druhé stránce a Evropská unie vydává stále více pravidel týkajících se životního prostředí. Možnosti, jak přejít na zelené energie, jsou však poměrně nákladné a neefektivní.

Co z toho plyne pro vás?
Nabídněte firmám i spotřebitelům snadnou možnost, jak se přizpůsobit trendu ekologie. Přiveďte na trh řešení, které je jednoduché, účinné a cenově dostupné – ať už se jedná o zvýhodněnou instalaci solárních panelů nebo třeba možnost zavést v novostavbách splachování dešťovou vodou. Abyste uspěli, budete ale potřebovat neprůstřelný finanční plán.

Nápady na podnikání na internetu

Mnoho lidí touží podnikat z pohodlí domova. Jaké jsou naše tipy a nápady na podnikání na internetu?

9. Správa dat

Jaká je situace na trhu?
GDPR komplikuje fungování nejedné firmě. Málokdo se ve směrnici vyzná a systémy umožňující zabezpečení dat jsou často nákladné.

Co z toho plyne pro vás?
Staňte se expertem na poli osobních údajů a vytvořte jednoduchý systém, který firmám pomůže s jejich správou, ochranou a archivací.

Další nápady na podnikání

10. Vsaďte na řemeslo

Jaká je situace na trhu?
Po řemeslech je sháňka. Řemeslníci nestačí uspokojovat poptávku a čekací lhůta například na opravu kotle je několik dnů, v krajním případě dokonce týdnů. Lidé nemůžou sehnat kvalitní zedníky, truhláře ani opraváře. Ti zase mají problém s tím, že si někdo objedná jejich služby a následně není doma nebo nezaplatí. Jim pak vznikají zbytečné náklady a musí se zabývat vymáháním pohledávek.

Co z toho plyne pro vás?
Zaměřte své podnikání na řemesla. Sdružte několik řemeslníků pod jednu střechu a stanovte pevná obchodní pravidla. Vytvořte webové stránky s jednoduchým rezervačním systémem, přes který si vás zákazníci objednají během pár kliknutí. Zákazníkům poskytnete rychlé a spolehlivé služby, řemeslníkům zase právní ochranu.

11. Rozjeďte úklidové služby

Jaká je situace na trhu?
Firmy si uvědomují, že najímat vlastní uklízečku se jim nevyplatí, ale přísná hygienická pravidla vyžadují častější a důkladnější úklid než kdy dřív.

Co z toho plyne pro vás?
Chopte se příležitosti a založte úklidovou firmu. Společnosti nabízející úklidové služby jsou momentálně na vzestupu. Když budete dostatečně flexibilní a cenově přívětiví, bude pro vás snadné prorazit.

Jak získat peníze na podnikání

Málokdo má k podnikání potřebný vstupní kapitál. Najít investora ale nestačí. Své podnikání si do detailů naplánujte, sestavte finanční i časový plán, udělejte průzkum trhu. Zanalyzujte možná rizika a konkurenci. Naučte se, jak napsat projekt, a teprve poté investora oslovte. Zaměřte se na hledání investorů, kteří vám poskytnou nejen peníze, ale především své znalosti a zkušenosti.

Sdílet:

Více novinek

Spoluzakladatel Eskalator Capital Jan Skovajsa

Představujeme investory: Jan Skovajsa

Escalator Capital je investiční platforma, která vznikla spojením tří přátel. Díky vzájemné spolupráci se podařilo rozjet několik startupových projektů – včetně dnes již velice úspěšné

Investice do myTimi

Případová studie: Outsourcing a myTimi

Soustřeďte se jen na ty činnosti, ve kterých jste skutečně nejlepší, a vše ostatní outsourcujte. Taková je hlavní myšlenka myTimi, se kterou my naprosto souzníme.