Pitch deck: 12 slidů, které představí váš projekt

prezentování produktu pomocí pitch deck

Výsledkem dobrého pitch decku mohou být milionové investice. Je to jedinečná šance, jak zaujmout investora a přesvědčit ho o tom, že zrovna váš projekt je ten pravý. Ale jak toho dosáhnout? Jak využít požadovaných 10–15 slidů na maximum? Přesně to vám prozradíme v dnešním článku.

Co je to pitch deck?

Tvorba pitch decku vás pravděpodobně nemine – většina investorů, včetně investorů z Eskalator Capital, ho po začínajících projektech vyžaduje. Jedná se o krátkou prezentaci, která má za úkol startup představit – stručně, zajímavě a zároveň se všemi relevantními informacemi. Máme pro vás návod, jak takový pitch deck startupu sestavit.

Všechno ohledně projektu, pitch deck nevyjímaje, se odvíjí od předmětu podnikání a dalších charakteristik. Proto se inspirujte, ale pamatujte na to, že svou vlastní prezentaci budete muset přizpůsobit konkrétnímu projektu.

Kolik slidů by měl pitch deck startupu obsahovat?

Ideální délka pitch decku je 10–15 slidů. Do kratší prezentace se nevejdou všechny potřebné informace, delší zase neudrží investorovu pozornost. Nesnažte se do pitch decku obsáhnout všechny údaje o vaší firmě. Cílem pitch decku není rovnou získat investici. Cílem je zaujmout investora natolik, že s vámi půjde na další schůzku, kde mu sdělíte veškeré detaily.

Pitch deck pro startup: slide 1

Několika slovy představte svůj projekt. Co je předmětem podnikání? Jaká je vaše vize? Buďte struční, zajímaví a představte hlavní nápad projektu. Tento slide může obsahovat například větu: Chceme prodávat chytré hodinky, které usnadní život seniorům.

Pitch deck pro startup: slide 2

Je známou pravdou, že v byznysu neprodáváte konkrétní produkt pro jeho úžasné vlastnosti, nýbrž proto, že je řešením nějakého problému. Chytré budíky prodáváte, abyste vyřešili problém s tím, že se lidem špatně vstává. Doplňky stravy zase řeší zdravotní problémy, které vznikly v důsledku nevyvážené výživy.

Popište, jaký problém řešíte. Kdo ho má a v čem spočívá? Tímto slidem investora přesvědčíte, že je váš projekt skutečně potřeba a že si najde svou cílovou skupinu.

Pitch deck pro startup: slide 3

Představili jste v minulém slidu problém? Výborně. Popište, jak ho vyřešíte. Dokažte, že skutečně existuje důvod, proč lidé budou váš produkt kupovat. Pokud je problémem to, že lidé trpí bolestmi krční páteře kvůli špatné poloze při spánku, v tomto slidu nastal čas představit pěnové polštáře, které se chystáte vyrábět, a vysvětlit, jak konkrétně problém řeší.

Pitch deck pro startup: slide 4

Kdo je vaše cílová skupina? Pro koho je váš produkt určený? Buďte originální a představte personu – imaginárního člověka, který je vaším typickým zákazníkem. Nemluvte o neurčité skupině lidí, mluvte o Karlovi, kterého každý den bolí za krkem. Řekněte, kolik mu je, kde žije, na jaké pozici pracuje a jaké má příjmy.

Tip: Naprostým ideálem je, pokud už jste provedli průzkum trhu a máte představu o tom, jaký bude o produkt zájem.

Pitch deck pro startup: slide 5

Nastává čas popsat produkt. Jaké má vlastnosti, jak se vyrábí, za kolik ho chcete prodávat? Nezdržujte se vypisováním rozměru, hmotnosti a podobných parametrů. Raději se zaměřte na to, v čem je váš produkt jedinečný a v čem spočívá jeho přidaná hodnota. Produkt nepopisujte – prodávejte ho. Cílem je přesvědčit investora, že váš produkt musí mít.

Pitch deck pro startup: slide 6

Na pátém slidu ukažte analýzu konkurence. Ani se sebelepším projektem totiž neuspějete, pokud se chystáte nabízet stejný produkt jako desítky jiných firem, které si na rozdíl od vás svou pozici na trhu už dávno vybudovaly. Velmi stručně představte své nejvýznamnější konkurenty a vysvětlete, v čem jste lepší. Proč by lidé měli nakupovat právě u vás? Co nabízíte a konkurence ne?

Pitch deck pro startup: slide 7

Shrňte obchodní model. Ten musí být bezpodmínečně hotový ještě předtím, než začnete podnikat. Vyjadřuje totiž, z čeho poplynou vaše příjmy. Určuje, kdo jsou vaši zákazníci, co prodáváte, za kolik to prodáváte, jaké jsou distribuční a prodejní kanály, jaká je struktura nákladů a co bude hlavním zdrojem příjmů.

Tip: Znázorněte byznys model vizuálně – většina programů, jako je Power Point nebo Word, nabízí možnost tvorby diagramů.

Pitch deck pro startup: slide 8

Jaký má váš projekt cíle? Nezapomeňte, že cíl musí být SMART: specifický, měřitelný, dosažitelný, relevantní a časově ohraničený. Uveďte, které metriky jsou pro dosažení cílů klíčové a jak je budete měřit. Popište, jak cílů dosáhnete.

Více nejen o určení cílů se dozvíte v článku o tom, jak správně napsat projekt.

Pitch deck pro startup: slide 9

Investoři slyší na čísla, proto shrňte své dosavadní výsledky. Buďte konkrétní, nemlžte a nevymýšlejte si. Použijte grafy, statistiky a tabulky. Přesvědčte investora, že se mu podpora vašeho projektu skutečně vyplatí.

Pitch deck pro startup: slide 10

Byznys je o lidech. Představte klíčové členy vašeho týmu a stručně definujte, jaké jsou jejich odpovědnosti a proč jsou v týmu potřeba právě oni. Soustřeďte se na jejich dovednosti a zkušenosti. Pokud jste v byznys modelu dospěli k tomu, které oblasti jsou pro vaše podnikání nejdůležitější, nyní uveďte, kdo je bude mít na starosti.

Pitch deck pro startup: slide 11

Představte svůj finanční plán. Zanalyzujte současnou finanční situaci projektu, popište náklady, definujte zdroje financování a nezapomeňte zahrnout i životní cyklus výrobku. Pokud se chcete dozvědět víc, přečtete si článek o tom, jak pro svůj projekt sestavit finanční plán.

Pitch deck pro startup: slide 12

Co investora rozhodně bude zajímat? Využití investice. Uveďte, kolik peněz potřebujete a na co přesně je použijete. V této části buďte opatrní a investici mějte důkladně propočítanou. Musíte vědět naprosto přesně, proč si říkáte právě o danou částku.

Chcete víc tipů?

Zajímá vás víc tipů, jak uspět před investory? Přečtěte si například 10 praktických tipů, kde sehnat investora, nebo se podívejte na další články na našem blogu.

Sdílet:

Více novinek

Spoluzakladatel Eskalator Capital Jan Skovajsa

Představujeme investory: Jan Skovajsa

Escalator Capital je investiční platforma, která vznikla spojením tří přátel. Díky vzájemné spolupráci se podařilo rozjet několik startupových projektů – včetně dnes již velice úspěšné

Investice do myTimi

Případová studie: Outsourcing a myTimi

Soustřeďte se jen na ty činnosti, ve kterých jste skutečně nejlepší, a vše ostatní outsourcujte. Taková je hlavní myšlenka myTimi, se kterou my naprosto souzníme.